Apa itu Eczema?
Ramai daripada kita yang pernah mendengar penyakit Eczema ni kan? Dan boleh saya katakan dalam sebuah keluarga besar kita, tentu ada paling kurang sorang yang terkena penyakit Eczema. Kebiasaanya bayi sering menghidap eczema di merata tempat di badan terutamanya di bahagian muka, tangan, leher ataupun bahagian badan yang lain. Ini disebabkan bayi baru belajar untuk menerima makanan-makanan yang dimakan oleh ibunya melalui susu badan.

Jenis-Jenis Eczema

1. Acute Eczema-gejala ini menyebabkan kulit berasa panas, gatal & keradangan. Ada sesetengah kes, terdapat tompokan merah di bahagian badan
2. Eczema Kronik – Kulit menjadi kering, berair & bersisik. Kadang-kadang ada juga merasakan kulit mereka menebal.

Punca Eczema

Terdapat pelbagai sebab terjadinya Eczema. Namun yang paling banyak menyumbang kepada penyakit ini adalah:
1. Faktor genetik & sejarah penyakit keluarga
2. Faktor alahan kepada makanan spt produk tenusu, makanan laut & sebagainya.
3. Faktor alahan kepada habuk spt habuk carpet, habuk jalanan & debunga
4. Alahan kepada produk kecantikan seperti syampoo & sabun.


Kitar Eczema

Eczema disifatkan sebagai kegagalan fungsi penghadang kulit yang boleh menyebabkan alahan & seterusnya kegatalan. Apabila kegatalan yang amat sangat berlaku, pesakit tidak lagi dapat menahan seterusnya menggaru kawasan tersebut. Tahap kegatalan akan semakin meningkat sekiranya kawasan kulit tersebut semakin kering. Aoabila kawasan tersebut digaru secara kuat dan berulang, lapisan kulit akan mula koyak dan meruam. Lebih buruk lagi, keadaan sebegini boleh menyebabkan kuman memasuki ke kawasan kulit tersebut.


Langkah-Langkah Mengubati Eczema

1. Sentiasa melembapkan kulit dengan bahan yang sesuai. Kerana keradangan bermula akibat kulit yang kering & tidak lembab.
2. Elakkan memakan makanan yang menjadi punca Eczema
3. Pakai pakaian yg diperbuat daripada kapas dan pakai secara longgar.
4. Elakkan penggunaan sabun/syampoo yang tidak sesuai dengan kulit.


Rawatan Susulan

Jika anak anda atau anda sekalipun yg mengalami masalah Eczema, jangan tunggu sehingga ia melarat. Dapatkan rawatan yang untuk mengatasi masalah tersebut. Shaklee juga ada produk yang terbukti sangat berkesan. Jom lihat poster di bawah untuk ketahui produk yang saya maksudkan.1. Mandian Basic H – sangat sesuai untuk pesakit yang mengalami masalah eczema. Walaubagaimanapun, sekiranya anaka anda mengalami ECZEMA ATOPIC, anda tidak disarankan menggunakan mandian Basic H kerana sifatnya yang double concentrated.
2.Mealshakes - Sesuai sebagai minuman tambahan kepada anak yang berumur lebih setahun. Dengan minuman ini, anak anda mempunyai sistem imunisasi anak-anak. Info lanjut tentang Mealshakes, boleh rujuk di SINI
3.Herbal Cream – Boleh disapu di tempat yang terkena Eczema. walaubagaimanapun, herbal cream ini juga perlu dielak sekiranya eczema anak anda jenis Atopic.BERMINAT NAK MENCUBA??
boleh sms/wasap ke 014 669 2610
email : poshykidz@yahoo.com
page: Jom Sihat Jom Gojes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge